Андрей Райчев: Проблемите в САЩ са наши проблеми, те са големи и сега започват

„САЩ нееднократно са организирали такива сцени в различни страни, но никой не можеше да допусне, че и при самите тях това ще се случи“. Така социологът и анализатор Андрей Райчев коментира пред БНР протестите във Вашингтон на привърженици на Доналд Тръмп, прераснали в щурм на Конгреса.

„Разбира се, че изненадата е във формата, чак толкова драстична – 5 трупа и нахлуване в парламента. Даже и в най-голямата криза в България не се стигна до нахлуване в Народното събрание, имаше счупване на вратата, но не и нахлуване“, уточни той.

Според него САЩ са главният съюзник на България.

„Това е страната, на която се държи нашата сигурност, защото НАТО е слаба форма на тяхното военно присъствие. Това е лидерът на свободния свят. Проблемите в САЩ са наши проблеми, със сигурност, за съжаление те са големи и сега започват,“ коментира Райчев.

По думите на анализатора демократите в САЩ смятат, че са победили с малко, но завинаги. Според него обаче не е възможно победа с малко да бъде завинаги.

„Представяте ли си какво е 70 милиона срещу 70 милиона – по толкова са гласувалите за Байдън и Тръмп – при това, те не се понасят. Става дума за омраза, която надвишава нашата поляризация БСП-СДС през 90-те години, а помните как държавата седеше на ръба на войната,“ припомни социологът.

Той подчерта, че разцепена нация не може да бъде силна и добави, че разцеплението е по-много важни въпроси – расов и полов.

„Въобще не говорим за някаква повърхностна история – кой ще бъде президент. Става дума за гигантско фундаментално разцепване на най-силната и най-въоръжената нация в света. И нация, на която се държи редът в света сега, а тя пред очите ни изпитва тези гърчове,“ обясни анализаторът.

Райчев посочи, че демократите „не разбират докъде е докарана Америка“ и смятат, че са победили, а трябва веднага да вземат мерки за съединяване на нацията.

Във връзка с предстоящите избори в България анализаторът заяви, че не трябва да се пипа избирателната система, защото според него тя работи добре и дава добри резултати.

Райчев подчерта, че никога досега не се е случвало в България народът да иска едно, а на изборите да стане друго:

„Имало е купуване на гласове, имало е манипулации, но България иска Костов – на ти Костов, иска Виденов – на ти Виденов, иска Симеон – на ти Симеон, иска Борисов – на ти Борисов,“ коментира още Андрей Райчев.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар