Ангел Найденов: Ограниченият боен комплект не намалява възможностите на изтребителите F-16

Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите на изтребителите F-16. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната.

По думите му става въпрос за количества боеприпаси, които биха могли да бъдат доставяни на следващ етап в последващи договори.

Според него всичко онова, което са преценили участниците в преговорния екип като минимално и необходимо за експлоатацията на самолетите, е включено в комплекта, който страната ни получава.

„Предварително са били договаряни два резервни двигателя, от тях е отпаднал един – това не пречи на експлоатацията на бойните самолети F-16. Вероятно имаме намаляване, в хода на преговорите, на комплекта от резервни части, но той, по отношение на самия проект за инвестиционен разход, е определен като „Запазва в рамките на тригодишна експлоатация“ – всичко това, което е необходимо за оперативни способности на бойните ни самолети,“ обясни Найденов.

„Това, че се намалява броят на обучаваните пилоти от 16 на 12 или на инженеро-техническия състав – от 75 на 65, няма да се отрази драматично на експлоатацията на бойните ни самолети“, смята бившият министър на отбраната.

Ангел Найденов заяви, че възражението против F-16 е и възражение срещу проектите за модернизация на българската армия. Чрез реализацията на този проект се получава възможност за превъоръжаване и модернизация на ВВС при добро съотношение на цената и способностите, които притежават изтребителите, обобщи той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар