Ангелкова: Мобилни екипи проверяват дали 5-звездните хотели отговарят на категорията си

С началото на летния сезон стартираха и нашите активни проверки навсякъде по Черноморието, както по отношение на плажовете, така и по отношение на местата за настаняване. Тук сме на проверка по сигнал, който сме получили на нашия телефон от туристи, за това, че има определени нарушения в комплекс „Емералд Ризорт“ в Равда. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.

„Колегите ни от контролна дирекция направиха проверка и се установи, че има нарушения, свързани с неспазване на изискванията по наредбата за съответната категория „пет звезди“, каза още Ангелкова. Тя уточни, че едното е свързано с това, че алармената система, която е изключително важна за сигурността на хората и туристите, не работи и съответно има допълнителни изисквания към оборудването по стаите, което не отговаря на изискванията за пет звезди.

„Предстои да издадем предписания, за да може тези нарушения да бъдат отстранени, като съответно и налагане на глоба от 1000 до 3000 лева в зависимост от тежестта на нарушението“, заяви Ангелкова. Тя добави, че ако до тези 30 дни предписанията не бъдат изпълнени и нарушенията не бъдат отстранени, ще изискват намаляване на категорията на хотела, за да могат да са сигурни, че се спазва качеството и изискванията на Закона за туризма и Наредбата за категоризация на местата за настаняване.

По отношение на подадения сигнал, свързан с хигиената, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Георги Митев заяви, че не са открити нарушения.

„Общият брой на обектите, които са под наш контрол в целия комплекс, са 6 на брой. Не открихме нарушения относно хигиената, както и относно регистрацията“, каза още Митев. По думите му четири от обектите са дадени под наем, те са регистрирани при тях, като два от обектите се оперират от фирмата, която е регистрирана от 2014 година.

„Заради това издаваме предписания, не пристъпваме веднага към процедура за намаляване на звезди, защото смятаме, че в рамките на 30-дневен срок ще могат да бъдат отстранени нарушенията и хотелът ще отговаря на категорията „пет звезди“, каза още министър Николина Ангелкова.

Стартираме незабавни проверки за установяване на нерегламентирано предлагане на услуги от нелицензирани туроператори и турагенти. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова във връзка с проведената приемна за гражданите и бизнеса в Слънчев бряг.

„Радвам се, че стартирахме тази инициатива и за първи път правим такава открита приемна, за да може всички, които нямат възможност да присъстват в София и на срещите, които организираме, да споделят своите проблеми и становища, идеи и мнения“, заяви Ангелкова. Тя обясни, че в приемната са взели участие представители на туроператорския и турагентския сектор, които са изразили своите притеснения относно нерегламентираното предлагане на услуги от нелицензирани туроператори и турагенти, за да може да се реагира адекватно и да не се нарушава качеството на продукта.

„Така че стартираме незабавни проверки, за да установим на практика това и да бъдат предприети незабавни мерки. Друго, което коментираха, е свързано с нерегламентирано предлагане на транспортни услуги“, заяви министърът на туризма и добави, че е разговаряла с министъра на транспорта и следващата седмицата ще се срещнат с ДАИ и с представители на контролните органи на общините, за да може да бъде решен и този проблем.

„Ще продължим с тези изнесени приеми, защото съм сигурна, че по този начин ще бъдем много полезни и за гражданите“, заяви Ангелкова. По думите ѝ пилотно тази година инициативата е стартирала в двата най-големи курорта. „И разбира се, ако има резултат и хората са доволни от това, ще продължим всяка една година още от май месец, за да има наистина най-адекватна обратна връзка“, уточни министърът на туризма.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар