Александър Томов в писмо: Драги Ламбо,БСП не може да победи сама администрацията и парите на Борисов

„Проблемът е, че БСП сама не може. Това го доказаха и отминалите избори за европарламент и последните няколко парламентарни избора. Решението е в много широка национална коалиция, която да обедини всички тези, които не са съгласни с управлението на ГЕРБ.

Те са огромното мнозинство, но по-голямата част от тях са отчуждени, омерзени. От тази група на недоволните само 1/3 или ¼ са поддръжници на БСП, но тези гласове не стигат, за да преборим администрацията и парите на Бойко Борисов.“ 

 

Това пише в писмо до Стефан Данаилов политикът и икономист проф. Александър Томов, провокиран от днешното интервю на Ламбо в Епицентър.бг, в които той коментира с острота и болка случващото се в БСП. Според Данаилов издигането на кандидатурата на Маая Манолова за кмет на София от страна на Томов е несериозно.

 

Ето текстът на писмото на Александър Томов до Стефан Данаилов, изпратено чрез Епицентър.бг

 

Драги Ламбо, 

Формалната причина да ти пиша е, че споменаваш моя позиция за Мая Манолова в интервю с Валерия Велева, но не ти пиша за това, нито за да ти припомням неща от далечното минало.

Въпросът е принципен за начина, по който може да се промени управлението на България, да се постигне ускорено развитие и да се спре обезбългаряването на нашата родина.

 

Проблемът е, че БСП сама не може. Това го доказаха и отминалите избори за европарламент и последните няколко парламентарни избора. Решението е в много широка национална коалиция, която да обедини всички тези, които не са съгласни с управлението на ГЕРБ.

Повярвай ми, те са огромното мнозинство, но по-голямата част от тях са отчуждени, омерзени. От тази група на недоволните само 1/3 или ¼ са поддръжници на БСП, но тези гласове не стигат, за да преборим администрацията и парите на Бойко Борисов. 

 

Затова ние преди няколко месеца издигнахме призива „Заедно“. Не да се явяваме за гласове, а да призовем за максимално широка коалиция за промяна. За политика на протегнатата ръка, обединяваща доктрина на подобна коалиция не може да бъде идеология – лява или дясна, червена, синя или зелена, а Програма, която води до ускоряване на икономическия растеж и повишаване на доходите на хората.

От тук е идеята за Мая Манолова. Ако Мая бъде издигната като партиен кандидат, ако нейният Инициативен комитет се доминира дори от най-голямата опозиционна партия, шансовете й няма да бъдат големи. Ако обаче нейните качества да говори с хората, да отстоява тяхните

интереси, да приобщава различни социални и професионални слоеве, се превърне в политика, ГЕРБ със сигурност ще загуби изборите в София, а от тук е възможно да загуби и цялата власт.

 

Тези идеи, които развих преди няколко месеца, са достатъчно сериозни, за да бъдат определяни като „смешни“, както ти твърдиш. Те не засягат някакви амбиции на Александър Томов, а определена философия, която може да доведе до нова политика, различна от последните 10 години на Борисов, но и от предишните 15-20 години, през които българската държава бе обезличена, индустрията унищожена, а България превърната в най-бедната и корумпирана страна на Европа.

 

Иначе ти желая успешен и мъдър партиен Конгрес, помня много добре, че ти изигра решаваща роля за избирането и на Жан Виденов, и на Сергей Станишев, сега те призовавам да подкрепиш политика на национално единение срещу авторитарното управление, корупцията и унизителните доходи на българските граждани.

Бъди ми жив и здрав!

14.06.2019г.
проф. Александър Томов


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар