Александър Вучич: Западните Балкани се нуждаят от ЕС толкова, колкото и той се нуждае от тях

Тези, който не виждат, че Западните Балкани се нуждаят толкова от Европейския съюз, колкото Брюксел от региона, не разбират добре бъдещето на европейската политика, заяви сръбският президент Александър Вучич, след лидерската среща в Женева, предава македонската телевизия “Сител“, цитирана от „Фокус“.

„Когато мислите, че сте на върха на силата си, (…) тогава не забелязвате колко други има, които са гладни, жадни“, каза още Вучич.

Той каза, че не разбира напълно позицията на ЕС за това, че десет държави от еврозоната уж издържат другите 17 държави-членки и използват това като аргумент срещу разширяването в Западните Балкани.

Вучич все пак заяви, че не трябва да изнасяме лекции на Европа и че това е тяхното решение, а той е готов пред сръбските депутати да говори свободно за това, което се случва в Европа и света.

Сърбия провежда реформи в името на своите граждани и своето бъдеще, заяви още сръбският президент.

Той добави, че не е могъл да получи отговор от представителите на водещите страни какво е бъдещето на Сърбия.

„Попитани какво е нашето бъдеще, те не можаха да отговорят „, каза Вучич.

Президентът на Сърбия обяви по-рано, че ще проведе нова среща с френския президент Еманюел Макрон в Париж и каза, че ще попита кои са страните, които могат да се присъединят към Европейския съюз на този етап.

„Важно е ЕС да вземе решение за по-нататъшния европейски път на страните от Западните Балкани. Важно беше да се чуе от различни части на Европа, че трябва да се вземе решение относно нашия регион“, добави президентът.

„За мен беше много важно да се срещна с Макрон в идните дни“, каза още Вучич.

Той подчерта, че трябва да се вземе решение за това кой може да се присъедини бързо към ЕС и кой не е изпълнил изискванията на Общността на този етап.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар