Албански професор: Държавата е в състояние на лудост и антиконституционност

Известният албански професор и бивш външен министър Бесник Мустафай, коментирайки политическата криза в Албания, каза, че страната е в „състояние на лудост и антиконституционност“. Той смята, че албанската икономика е „потънала“ в криза и това се потвърждава от Института по статистика – ИНСТАТ, цитират думите му македонското електронно издание “Локално“ и Агенция „Фокус“.

„Държавата е паднала, властта е на колене. Ситуацията в страната е антиконституционна. Нашата икономика е унищожена, което се потвърждава от ИНСТАТ. Когато икономиката не работи, няма върховенство на закона, тогава каква е ситуацията? Разбира се, това е луда ситуация,“ каза той.

Също така, Мустафай се фокусира върху местните избори, проведени на 30 юни, без участието на основната опозиция. Според него ниската избирателна активност (официално 21,6% и според опозицията 15%) е ясно послание към премиера Еди Рама, че правителството, което ръководи, е „делегитимирано“.

Той представи позицията си относно това как опозицията трябва да действа след изборите на 30 юни.

„Ние сме в ситуация, в която опозицията разполага само с улицата, от която да води политика. Единственото място, което остава за опозицията, за да прави политика, са протестите. Правителството беше делегитимирано от изборния резултат. Това правителство показа, че е готово да краде и от себе си. Опозицията спечели победа и тя трябва да бъде капитализирана политически. Нейните действия трябва да бъдат подобрени и приспособени към ситуацията, в която мнозинството се противопоставя на правителството, каза Мустафай.

Бившият ръководител на албанската дипломация посочи, че опозицията трябва да бъде подготвена за бъдещи избори и че протестите са единственият начин за действие, защото не се вижда друго решение.

 


Източник: epicenter.bg

Добави коментар какво мислиш по темата!