Ако децата не носят маски в училище от забележка до преместване в друго училище каза Красимир Вълчев

Ето и какви ще са правилата и санкциите при неспазване по време на учебната година

Учениците с астма могат да не носят маски в общите помещения, въпреки че те са задължителни извън класните стаи. За целта те трябва имат удостоверение от личния лекар.

Това каза пред bTV  министърът на образованието Красимир Вълчев.Той допълни, че ако ученик не носи маска най-напред ще му бъде направена забележка няколко пъти, ще бъде проведен разговор с неговите родители. „Има разписани правила и санкции – от забележка до преместване в друго училище, но не смятам, че ще се стигне дотам.“, каза Вълчев. Той допълни, че са препоръчали деца да прекарват повече време навън.

По думите на министъра следващите 12 месеца да се живее в условия на продължаваща пандемия. „Децата не могат да останат още много месеци вкъщи, за съжаление ще има ситуации, при които цели паралелки, училища, общини или области ще учат в електронна среда.“, каза Вълчев.

 

Това ще се случва при влошаване на епидемиологичната ситуация и достигане на праговите стойности, над които ще се преминава на дистанционно обучение. Те ще бъдат по-високи от тези, които имаме в момента, като предстои здравният министър да ги определи. По време на грипните епидемии отново ще се превключва на онлайн уроци. Вълчев посочи, че очаква това да се случи през януари- февруари.

За да могат всички да се включат в онлайн уроците, в началото на следващата година ще бъдат закупени 800 000. Предвижда се да има оборотни устройва в училища, които да бъдат раздавани на децата при необходимост. Школата могат да си помагат взаимно, ако едното има повече таблети или лаптопи. Вълчев допълни, че не се предвиждат намалени часове, а повече компенсаторни мерки, ако учениците отсъстват няколко дни или са избрали да останат вкъщи.

 

Сред предизвикателствата пред МОН тази година ще е и осигуряването на резервни учители при случай на коронавирус. Вълчев обясни, че банката с педагози, които ще заместват, тази година е разширена. За целта са поканени студенти и хора без педагогическо образование да се включат като заместващи учители.

Твоят коментар