Акад. Георги Марков: Патриарх Кирил проявява сила и характер за спасяването на българските евреи

Патриарх Кирил проявява силата и характера си, а личността му изиграва роля за спасяването на българските евреи.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ историкът акад. Георги Марков по повод 120-ата годишнина от рождението на патриарх Кирил.

Акад. Георги Марков разказа, че като Пловдивски митрополит Кирил е основната опора на митрополит Стефан Софийски.

„Той лично се явява пред тогавашния началник на полицията и му казва, че ще застане на релсите, но няма да допусне вагоните да тръгнат към лагерите на смъртта. Това изиграва голяма роля. Появата му сред евреите, които са били събрани и отчаяни, защото ще бъдат депортирани, им дава вяра, че няма да бъдат погубени“, каза още историкът.

Акад. Георги Марков посочи, че когато се пише за България, винаги се отбелязва ролята на висшето духовенство, включително имената на митрополит Стефан и митрополит Кирил.

 

Патриарх Кирил е написал много трудове по Македонския въпрос, посочи още акад. Георги Марков.

„За мен Кирил не е само църковен деец. Възприемам го като учен и колега историк. Той е действителен член на БАН“, коментира акад. Марков.

Той поясни, че Кирил се проявява още като митрополит.
„Има собствено мнение в Светия синод, което се чува от неговите синодални старци. Той е бил ценен като духовник и интелектуалец, защото е от малко пишещите представители на висшия клир. Преди всичко го ценя като учен“, каза още историкът.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар