Акад. Георги Марков: В българския народ няма антисемитизъм

Историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Международния възпоменателен ден на Холокоста.

– На 27 януари отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста. Защо е важно да помним този исторически момент и къде се корени антисемитизмът?
– На тази дата Червената армия – да бъдем политически некоректни, освобождава лагерниците в „Аушвиц“ – най-големият концлагер на смъртта. Казвам това, защото преди няколко години във връзка с мисля 75-годишнината не поканиха Путин на този ден, а украинския президент, защото видите ли Първи украински фронт е освободил лагерниците. Всъщност в Първи украински фронт има руснаци и други националности. Това казвам, защото е добре да обясняваме датата. Що се отнася до антисемитизма, той не е германско явление. Той е световно явление с вековна история. Не се е родил в Германия. При Хитлер в Германия става идеология на нацистката власт. Кралица Изабела, която изпраща Колумб да открива Новия свят, прогонва 300 000 евреи. Парадоксът е, че ги приемат в Османската империя. Дори султанът се е зарадвал, че му пращат работна ръка. Голяма част от българските евреи са прогонени от Испания. В Англия има антисемитизъм. Вземете „Венецианският търговец“ на Шекспир – той е антисемитски. Или пък погромите в Русия над евреите, както и в други държави. Има световен антисемитизъм, който е още от унищожаването на Ерусалим през 70-а година. После евреите се пръскат по света и започват да се занимават с лихварство, а християнството, ислямът, а и други религии забраняват лихварството. Антисемитите свързват евреите с парите. Казват: „Ето, евреите владеят света. Те държат парите. Те ги печатат. Те имат световно правителство“. И сега, ако вземете половината световни конспирации, те са на антисемитска основа, особено в САЩ. Вземете Хенри Форд – той е бесен антисемит. Той има книги срещу евреите. Единственият американец, който Хитлер споменава в „Майн Кампф“ („Моята борба“), е Хенри Форд и му е държал портрета още през 20-те години. Когато говорим за антисемитизъм, не бива да стоварваме всичко върху главите на злощастните германци, които имат комплекс „Аушвиц“. Когато спориш с германеца за нещо и мислиш, че губиш спора, кажи му „Аушвиц“ и забива глава и очи в земята. Антисемитизмът е световно явление с вековна история.

– На какво се дължи това, че в България антисемитизмът няма такава почва за развитие, каквото в страните, които споменахте? Знаем, че България спасява евреите си, с което политиците до ден днешен не забравят да се похвалят всяка година. Но съществуват и тези, че спасяването на българските евреи не е точно това, което ни се представя. На какво се дължат такива становища?
– Има книги от Йосиф Херц – този виенски евреин, който е директор на печата и изчезва безследно през 1825 г. Той казва, да, в България няма антисемитизъм. Има отделни проявления. Някои българи употребяват една чужда дума – „чифут“. В България евреите не заемат това доминиращо положение в икономиката и политиката. Тук-таме някой богат евреин. Евреите в България са бедни. Били са бедни тютюноработници в Дупница, понеже писахме история на града. Половината тютюноработници са евреи, бедни евреи. Няма ги онези Ротшилд от Германия или други известни банкери. Българите възприемат евреите като свои и поради това българите скачат и питат: „Защо искате да депортирате нашите сънародници? Ние живеем заедно“.

– Но е имало и депортирани евреи, защо обстоятелствата се стичат така?
– Това е вече скопската теза на македонизма, която за съжаление някои пренесоха малко и тук – видите ли защо не са спасени всички евреи. Трябва да се четат документите. Вярно е, има Закон за защита на нацията, който е приет преди присъединяването на България към Тристранния пакт. Този проект, както Богдан Филов пише в дневника си: „По-добре ние да напишем наш закон, отколкото национал-социалистите да ни го наложат“. Докато в Германия уволняват професори от университета, проф. Йосиф Фаденхехт – това е дядото на известния актьор Йосиф Сърчаджиев, който е професор по гражданско право, остава в Софийския университет. Той е бил член на нашата академия, идвал е в Големия салон на БАН по време на събранията. Бил си е закачил жълта звезда. Богдан Филов, който някои хулеха като най-големия фашист в България при Цанков, само казва: „Виж какво. Махни тази жълта звезда“. Защо Цар Борис III не дава поданство на евреите в новоосвободените земи? Първо, има един Виенски протокол между Рибентроп и италианския граф Чано, където се казва: „Там, където стъпи Вермахтът, еврейският въпрос принадлежи на решение само от Третия Райх“. Така че тези земи под управление, както там е записано, са под българска администрация, но въпросът за евреите се решава в Берлин. На 20 януари 1942 година е окончателното решение на еврейския въпрос в Европа, като става дума за 11 милиона евреи да се изтребят в Европа. Там има приложен списък по държави. Там пише, че евреите в България са 48 000, тъй като евреите в Югославия и Гърция не се броят за български евреи. Това влиза през пролетта на 1943 г. Вече е ред на евреите в Западните покрайнини, Вардарска Македония, Беломорска Македония, Западна Тракия – там Бекерле (пълномощен министър на Третия райх в България) има дневник, който ние издадохме преди 20 години, казва на Богдан Филов: „Те са нашите евреи. Те не са български евреи“. Има максималисти, които нападат цар Борис III, че не спасил всичките евреи. Как може цар Борис III да прояви максимализъм пред Хитлер и да каже: „Всичко или нищо“? Накрая – нищо.

– Дали правилно съм разбрала, че за вас тезите, противоположни на тази, че България е спасила евреите си, е македонистка?
– Да, да. Те направиха един музей, сложиха там един вагон на БДЖ. Използвали са български вагони. Вярно, че има български полицаи, обаче и вагоните, и охраната са немци. И оттам вече ги карат на параходите. Не може да се спаси всичко. Спасението на българските евреи се дължи на много фактори: на цар Борис III, на българското духовенство: Стефан Киров, на писателите, начело с Елин Пелин и Стоян Чилингиров, и на ВМРО, въпреки че сега официално е разтурена,и на БКП. БКП имат протестен митинг на 24 май 1956 г. И там Янко го няма, Живков, нали. Правеха фалшиви филми за него преди 1989 г.

 

Основното е, че в българския народ няма антисемитизъм. Това, че някой глупак днес е надраскал един пречупен кръст – ами, преди време. Българският народ, в сравнение с други, поне аз имам такова впечатление, няма народни поговорки против евреите – нито са настроени срещу евреите, че ще им оберат парите. Основното е, че нашият народ няма този антисемитизъм. Това се чуди Бекерле в дневника си: тези българи, хайде, оставете политиците, че лавират насам-натам, начело с царя, той казва: българският народ не е възпитан да мрази евреите, които ще му отнемат бъдещето. И оттам вече това, което е останало в историята. Когато нещо стане някъде, веднага се нарочват евреите. Особено днес в социалните мрежи: евреите са виновни за всичко. Това не опростява нещата. Сега някои представители на „Отворено общество“ се борят срещу прояви. Не казвам, че Сорос е евреин. Отдавна го казвам на колегите – няма да казвате, че Сорос е унгарски евреин, защото нещата вече отиват към антисемитизъм.

– Акад. Марков, да завършим с това какви поуки бихме могли да си вземем от историята и трябва ли България да се гордее с историята си и това, което е направила за евреите?
– Трябва да се гордеем, защото имаме известен национален нихилизъм, който ни се внушава и днес. Ние сме един народ с история, която сме създали, история, която заслужаваме, включително спасяването на евреите. Това, че някои се опитват да ни внушат комплекс за малоценност, например, че сме най-бедните в Европейския съюз. Имаше един историк, който беше тук есента и казва: „Вие не може да имате национално самочувствие. Вашето национално самочувствие се крепи на историята, на миналото“. Казвам: „Да. Ние може да имаме самочувствие, защото миналото прелива в настоящето и оттам отива в бъдещето“. Няма да цитирам Паисий, но той защо призовава българите да имаме самочувствие? Ние сме имали славно царство. Имали сме славни царе. Ние сме имали храбри воини, които са разгромявали Византийската империя и са отрязали главата на император Никифор. Това вече създава самочувствие. Възраждането. Ние сме народ и заслужаваме да имаме история, да имаме църква и държава. Призовавам някои по-млади колеги, защото аз вече съм от друго поколение, да не се поддават на изкушенията да пишат поръчани проекти на фондации. Сега четох някъде в интернет има един Александър Андреев от „Дойче Веле“, как не му омръзна да плюе България? „Смрадливата история“ нещо подобно, написал – изобщо не я четох. Мразя, когато тези, които са в чужбина, кажат: „Вие българите“. Викам: „Ти какъв си, бе?“. Такива като него по 20 години са някъде, забравили, че са българи. Ти, вместо да браниш нашата национална самоличност, ни охулваш. Вероятно има и други такива. Това е нещо страшно. Тези, които губят националната си самоличност и внушават на другите българи, че те са граждани на Европа, те имат европейска идентичност. Там се хвърлят много средства поне от една от фондациите. Ние трябва да опазим националната си самоличност в епохата на глобализацията, защото ние с вас сме тук и сега благодарение на нашите предци. Ние сме едно от тези поредни български поколения. Нека бъдем първо българи, а после да сме европейци. Това, че сме добри българи, не пречи да бъдем и добри европейци.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар