Акад. Богдан Петрунов: За да бъде доказана една ваксина, са необходими от 3 до 5 години

„Има най-малко 10-12 разработени ваксини, но нито една от тях не е изпитана по съвременните изисквания за безвредност и ефективност. За да бъде доказана една ваксина, са необходими от 3 до 5 години“. Това каза пред БНР имунологът академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той посочи, че Световната здравна организация препоръчва да се даде ускорен режим за изпитването на ваксините, но той не трябва да бъде по-кратък от 9 месеца.

Акад. Петрунов коментира информацията, че последните клинични опити с ваксина за коронавирус, разработена от „Астра Зенека“ и Оксфордския университет, бяха прекратени, след като участник в тях получи нежелана реакция и се разболя:

„Може би правилно постъпват, защото всяка недобра реакция може да компрометира цялото проучване. Хората трябва да се убедени, че им се предлага и прилага нещо безвредно и сигурно“.

По думите на акад. Богдан Петрунов още никой не знае какъв имунитет ще създават тези ваксини, колко качествен и дълготраен ще е той:

„Редица неща още трябва да се изяснят, за да кажем, че имаме годна ваксина за масово приложение на хора по целия свят“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар