Адът идва! Огнена жега от пустинята Сахара връхлетя Европа, предупреждават синоптици

Адска жега от пустинята Сахара връхлетя Европа, като юнските температури ще достигнат 45 градуса по Целзий, предупреждават синоптици, цитирани от „Сън“.

 

Във Франция се опасяват да не се повтори лятото на 2003 г., когато починаха 15 000 души повече от обичайното, което бе свързано с адските горещини. Във Франция тогава бе регистрирана температура от 41,5 градуса на 21 юни 2003 г. 

„Последните прогнози не оставят съмнения, че се задава нов национален рекорд“, обяви френският синоптик Гийом Возника, с прогнози за 45 градуса в южните градове Ним и Карпентрас в петък.

Испански метеоролог предупреди в Туитър – „Адът идва“, заради очакваните в страната температури около 45 градуса. В 30 провинции в страната е отправено предупреждение за големи горещини, като в 17 от тях има оранжев код. „Към жегата в четвъртък се прибавя още жега“, пише „Ел Паис“.

Най-голям скок – около 4-5 градуса в сравнение със сряда, е прогнозиран около Сарагоса, Тарагона и по протежението на река Ебро. Най-високи температури бяха регистрирани вчера в Билбао – 39,6 градуса на летището, в Палма де Майорка – 39,2 градуса.

Въздух от пустинята Сахара тази седмица накара термометрите на континента да подскочат до рекордни за периода стойности в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Германия, Люксембург, Холандия и Швейцария.

Затова във вторник туристи в Рим и Париж предпочетоха да се разхлаждат в градските фонтани вместо планираното разглеждане на забележителностите на Вечния град и Града на светлината.


Източник: epicenter.bg

Добави коментар какво мислиш по темата!