Адмирал Емил Ефтимов: Нормално е вдигането на изтребители заради руски бомбардировачи

Няма нищо извънредно в ситуацията, в която български изтребители са били вдигнати заради руски бомбардировачи в Черно море. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР.

Според публикация във Фейсбук страницата на Командването на военновъздушните сили на НАТО, самолети на въздушната охрана на НАТО от Румъния, България и Турция са били във въздуха поради руска въздушна дейност в близост до въздушното пространство на алианса.

Адмирал Емил Ефтимов каза, че не за първи път има такава ситуация.

„В изпълнение на мисията еърполисинг мисля, че ние свикнахме с тази нова нормалност“, каза той пред комисията по отбрана на парламента.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че два бомбардировача са изпълнили планиран полет на 19 май над неутралните води на Черно море.

В същото време зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери депутатите от комисията по отбрана, че засега няма забавяне в доставката на изтребителите Ф-16.

„Ако това е пандемията на този етап, корпорацията засега не е засегнала своята производствена дейност дотам, че да препланира. Вече се произвеждат първите самолети за първия контрактор. Всички подизпълнителски договори се сключват навреме. Така че на този етап, ако пандемията се управлява по начина, по който вече се управлява, и няма втора вълна, засега имаме уверение, че ще се спазят сроковете“.

Според плана първите машини трябва да дойдат през 2023 г., а последните два през 2024 г. Комисията по отбрана одобри и доклада за състоянието на въоръжените сили за 2019-а.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар