Агенцията за технически надзор: Трагедията в Пирогов не в резултат на неизправност на кислорода

Трагичният инцидент в болница „Пирогов“, при който след взрив на инсталации за кислород, не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове. Това се казва в позиция на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, разпространена до медиите тази вечер. 

По-рано през деня премиерът Борисов заяви:  Дано не се окаже, че са пушили в стаята, а Томислав Дончев подчерта: Незлонамерена човешка грешка вероятно е причината за инцидента „Пирогов“ .

При взрива тази нощ загинаха двама пациенти на Второ вътрешно отделение на столичната болница за спешна помощ. Единият от загиналите мъже е бил с тежка кислородна недостатъчност, а другият мъж е бил настанен късно снощи в болницата.

От ДАМТН изразяват съболезнованията си към близките и роднините на двамата загинали и изясняват следното:

„1. Инсталациите за кислород не представляват съоръжения с повишена опасност. Тези съоръжения са описани и изброени изчерпателно в глава 5, чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите. Поради тази причина, над тези инсталации не се осъществява технически надзор.

2. Инсталациите за кислород в стаите на лежащо болните в болничните заведения (където е настъпил трагичния инцидент) също не са Съоръжения с повишена опасност и на тях не се осъществява технически надзор по смисъла на цитирания законов текст.

3. ДАМТН осъществява технически надзор на стационарно монтирани съдове, работещи под налягане за съхранение на течен кислород. С такива съдове са оборудвани повечето големи болнични заведение в страната.

В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” има два такива съда за течен кислород. Те са инсталирани в отделно помещение. Съдовете се проверяват по план веднъж на четири години. На съдовете е извършен технически преглед в установения срок и заключението е „годни за експлоатация“.

4. Трябва да се подчертае, че трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на тези съдове“.

По-рано днес същата позиция изрази бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков, който заяви пред БНР, че изключва техническа причина за инцидента. По думите му системата е централизирана и се проверява ежедневно. Обслужва се от отделен персонал. Според него не е възможно да е имало некачествено извършване на проверката, тъй като хората, които осъществяват тази дейност, са под контрола на лекарите в отделенията.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар