Автоинструкторите на протест, недоволни от нови административни тежести

Автоинструктори от цялата страна протестират в столицата срещу предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори, предаде БНР.

Движението на площадите „Независимост“ и „Александър Батенберг“ в София остава блокирано заради протест на автоинструктори от цялата страна.

Причината за недоволството са предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори. Протестиращите отказаха да разговарят с ръководството на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и поискаха неговата оставка. Малинка Бондаренко от СБА заяви:

„При промяна на наредба № 37 за обучение влизат в сила техническите средства за контрол и увеличаване на броя на часовете. Нещо, срещу което ние протестирахме. Сега отново ни казват, пишете възражение.. Да, ама ние тоя филм сме го гледали вече и сме го играли. Няма да стане“.

Недоволството на бранша е продиктувано от готвените промени в две наредби – 37 и 41 от Агенция „Автомобилна администрация“, които се отнасят за условията и обучението на шофьорите и реда за провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност, както и въвеждането на електронен контрол по време на курсовете и изпитите.

Според инструкторите, текстовете на наредбите са лобистки и натоварват бранша с допълнителна административна тежест, като на практика не дават на сектора да работи нормално и са предпоставка за корупция.

Протестиращите настояват промените да бъдат съгласувани с бранша, обясни пред БНР Малинка Бондаренко:

„Всички колеги се чувстват излъгани. Ние отново сме тук и отново в готовност да излезем и да протестираме за правата си.

Нашето искане е едно – да бъде свален този проект на наредба 37 и 41 и да не се правят такива проекти, без да бъдат съгласувани с бранша и да се вземат предвид техните забележки“.

С годините учебните центрове се товарят непрекъснато с административни тежести, каза в предаването „Преди всички“ Стефан Малковски от Сдружение „Национален автоинструкторски съюз“. Той посочи, че протестиращите не са срещу въвеждането на електронен регистър и електронен картон.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар