Австрийските власти забраниха носенето на религиозни забрадки в основните училища

В парламента на Австрия бе приета забрана за носене на религиозни забрадки в основните училища в страната, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция „Фокус“.

Решението, гласувано в сряда вечер, предвижда забрана за „носенето на идеологически или религиозни дрехи, с които е свързано покриване на главата“.

Изключения са бинтове по медицински причини или шапки за защита от дъжд или сняг. Еврейската кипа остава разрешена, тъй като забраната, както бе обясненено, се отнася до облекла, „които прикриват всички или по-голямата част от косата на главата“.

Може да се предположи, че законът ще бъде обжалван пред Конституционния съд, подчертават от редакцията.

Новата забрана за носене на забрадки е изрично насочена към малките ученички и е валидна до края на учебната година, в която момичетата навършат десет години.

„Това служи за социалната интеграция на децата според местните обичаи, с цел запазването на конституционните основни ценности и образователните цели, заложени във федералната конституция, както и за равенството на мъжа и жената“, се казва в текста на решението.

Ако децата не спазват забраната, родителите се наказват с глоба до 440 евро или с лишаване от свобода от две седмици. Законът трябва да получи одобрението от Федералния съвет на Австрия.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар